Green washing alert
-
SAbic, het is jouw rotzooi die we opruimen

Geschreven door Arthur Bribosia en Ezekiel Stevens

Gepubliceerd op 18 September 2020

Design door Elisa de la Serna

U hebt misschien gehoord dat deze zaterdag 19e de ‘Global Clean Up Day’ is. Miljoenen zullen wereldwijd samenkomen om straten, parken, bossen, stranden en andere gebieden waar mensen erin slagen hun afval te dumpen, op te ruimen. Het is een geweldig en broodnodig initiatief, en waar je je ook bevindt, waar je je ook bevindt zou je zeker moeten meedoen! In Maastricht wordt de opruimactie georganiseerd door Maas Clean Up: een groep bedrijven die andere bedrijven, maar ook burgers en activisten, vrijwilligers en beleidsmakers mobiliseert om de regio op te ruimen.

En daar wordt het initiatief problematisch. Één van de 9 oprichters van Maas Clean Up is Sabic. Sabic is een petrochemisch bedrijf waarvan het Europese hoofdkantoor net ten Noorden van Maastricht in Sittard is gevestigd. Sabic is s’ werelds derde grootste producent van polyethyleen (plastic zakken, wasmiddelflessen, flessendoppen) en de vierde grootste producent van polypropyleen (eenmalige voedselverpakkingen, plastic rietjes)[1]. Maar het wordt nog erger: afgelopen juni werd Sabic overgenomen door ‘s werelds grootste oliemaatschappij, Saudi Aramco. But it gets worse: last June, Sabic was acquired by the world’s largest oil company, Saudi Aramco[2].

Samenvattend: een van de belangrijkste producenten van plastic producten, die waarschijnlijk een groot deel van het plastic heeft geproduceerd dat we zaterdag zullen opruimen en die nu tot de grootste oliemaatschappij ter wereld behoort, mobiliseert ons en vertelt ons dat we samen de natuur kunnen behouden en verzorgen.

Dit is niet normaal. Is afval achterlaten slecht? Zeker! Moeten we samenkomen om op te ruimen? Zeker! Moeten we dit samen met de multinationals doen? Misschien, maar alleen als ze actief werken aan het produceren van minder plastic afval. We moeten de kraan dichtdraaien, niet alleen de vloer een dag per jaar dweilen.
We moeten de kraan dichtdraaien, niet alleen de vloer een dag per jaar dweilen.

In het licht van de recente fusie met Saudi Aramco lijkt het stoppen of verminderen van de productie niet op de agenda te staan, integendeel. Terwijl Sabic grote stappen heeft gezet in de innovatie van chemische recycling van plastic, waardoor een circulaire economie van plastic een realistische mogelijkheid wordt, heeft de nieuwe eigenaar andere belangen. Zo zijn Saudi Aramco en andere fossiele brandstoffenbedrijven van plan om ongeveer 340 miljard euro uit te geven om het wereldaanbod van nieuw plastic in de komende vijf jaar met 25% verhogen [3]  Deze investeringsstrategie is bedoeld om te compenseren voor de daling van de vraag naar ruwe olie als gevolg van de overgang naar schone energie.

Zo zijn Saudi Aramco en andere fossiele brandstoffenbedrijven van plan om ongeveer 340 miljard euro uit te geven om het wereldaanbod van nieuw plastic in de komende vijf jaar met 25% te verhogen.

Samengevat wordt plastic een steeds belangrijker kanaal voor fossiele brandstofbedrijven om ons hun olie te verkopen – en deze wereldwijde sanering is slechts één van de strategieën die vervuilende bedrijven gebruiken om de schuld terug te schuiven naar de consument en zichzelf af te schilderen als de oplossing. Als activisten en betrokken burgers is het belangrijk om kritisch te blijven over deze initiatieven en de motivaties erachter, terwijl we onze stad schoon en plasticvrij houden. We moeten wel schoonmaken, maar we hebben ook het beleid nodig om de productie van nieuwe kunststoffen te stoppen. De Maastrichtse Klimaatcoalitie heeft 8 specifieke eisen voor de gemeente geformuleerd die Maastricht naar klimaatrechtvaardigheid moeten leiden. Een van deze eisen is een verbod op plastic voor eenmalig gebruik. Want naast het opruimen moeten we vooral de kraan dichtdraaien.

Dus Sabic, bedankt maar nee bedankt – ruim eerst je eigen bedrijf op.

Sources

 

[1] https://chemicalparks.eu/companies/sabic

[2] https://www.atlanticcouncil.org/blogs/energysource/rapid-response-the-sabic-aramco-merger/

[3] https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/04/war-on-plastic-could-strand-oil-industrys-300bn-investment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *