Het Verpletteren van het Patriarchaat – het Berschermen van de Planeet

De vernietiging van de natuur en de onderdrukking van de vrouw maken al eeuwenlang deel uit van hetzelfde verhaal. Al in de oude Griekse en Mesopotamische mythologie worden vrouwen vergeleken met de natuur – impulsieve en irrationele dierlijke verleidingen die mannen in hun valstrikken lokken. Daarom moeten vrouwen, net als de natuur, eigendom zijn en gecontroleerd worden om het beschavingsproject van de mannen vooruit te helpen. Mannelijkheid daarentegen is synoniem voor beschaving en rationaliteit – kortom, vooruitgang. Dit laat zien in hoeverre er een verband bestaat tussen de onderdrukking van de vrouw en de vernietiging van de natuur binnen de westerse cultuur. Geen wonder dus dat de jonge vrouwelijke activiste Luisa Neubauer onder politiebescherming staat vanwege doodsbedreigingen aan haar persoon. Sommige mensen vinden dat jonge vrouwen die het milieu beschermen en een publieke houding aannemen zo bedreigend zijn voor hun identiteit dat ze veel moeite doen om vrouwelijke activisten tot zwijgen te brengen. We zullen niet aan hen toegeven!

Achtergrond:
De kwetsbaarste mensen voor de gevolgen van de klimaatcrisis zijn vrouwen en kinderen. Vooral in “minder ontwikkelde landen” (MOL’s) hebben arme plattelandsvrouwen disproportioneel veel last van de gevolgen van de milieuschade, zoals ontbossing, watervervuiling en milieugif. Het zijn de vrouwen die het eerst en het meest te lijden hebben onder de stijging van de zeespiegel, de frequente extreme weersomstandigheden en de vernietiging van woningen en levensonderhoud. Laten we niet vergeten dat de meest kwetsbaren voor de klimaatcrisis niet de drijvende krachten achter de vernietiging van de planeet zijn. Als we ons zorgen maken over de planeet en de mensheid, moeten we ons richten op degenen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan. Vanessa Nakate, Oegandese klimaatactivist, herinnert ons eraan dat we in plaats van Fridays for Future, Fridays for Now nodig hebben, omdat de meest kwetsbare mensen de gevolgen van de klimaatcatastrofe nu al ondervinden, in plaats van morgen.

Welke stappen kunnen we nemen?
– Steun de stemmen van vrouwen zoals Vanessa Nakate, Oegandese milieuactivist, die door AP uit een persfoto is geknipt, in een racistische poging om de stem van een Afrikaanse zwarte vrouw te dempen. Nakate wijst erop dat we Fridays for Future niet nodig hebben, maar Fridays for Now, omdat de mensen in haar gemeenschappen al lijden onder de directe gevolgen van de klimaatcrisis. Roep racistisch en seksistisch gedrag op van de pers en politici, zoals het schrappen van Vanessa’s foto uit het persbericht van AP. Deze gebeurtenissen zijn geen vergissing of toeval. We moeten ze eerder zien als onderdeel van het onderdrukkende, racistische en seksistische systeem dat de mensheid in staat heeft gesteld de planeet Aarde tot op de rand van uitputting te brengen.
– Wees solidair met vrouwelijke klimaatactivisten zoals Greta Thunberg of de Duitse activiste Luisa Neubauer. Ze worden aangevallen omdat ze om het milieu geven en omdat ze jong zijn en omdat ze vrouw zijn. Laten we met hen staan.
– Sta solidair met degenen die hun thuis moeten ontvluchten omdat ze door de klimaatverandering niet meer leefbaar zijn. Roep onze regeringen en EU-instellingen op om de status van klimaatvluchtelingen te erkennen. Roep onze regeringen op om een veilige doorgang naar Europa toe te staan en te organiseren.

❗️Ga met ons mee, op 8 maart op het Vrijthof! Zie jullie daar!❗️

Facebook événement : vrouwenmars

Geschreven door Mara Stieber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *